2018-05-09 07:24:43• hírek • Szatmár.ro

Heti programajánló május 13-ig

Nézz bele programajánlónkba - bízunk benne, hogy te is találsz benne neked való programot!

 

Mozi


Túl szexi lány (I Feel Pretty) Renee Bennett jól tudja, milyen átlagosnak lenni egy olyan világban, amelyet a génlottó nyertesei uralnak. Miután egy balesetben beveri a fejét, arra ébred, hogy valóságos bombázó lett belőle, és bár rajta kívül senki sem látja a különbséget, hatalmas magabiztossággal kezdi élni az életét. Újonnan szerzett önbizalmának köszönhetően egyre sikeresebb lesz nemcsak a munkájában, de magánéletében is.


Felelsz vagy mersz (Truth or Dare) A Blumhouse Productions (Boldog halálnapot, Tűnj el!, Széttörve) új thrillerében egy ártatlannak induló "felelsz vagy mersz" játék halálosra fordul, amikor valaki - vagy valami - elkezdi megbüntetni azokat, akik hazudnak, vagy nem merik megtenni, amit választottak. 

 

Színház


Május 7., hétfő, 19 órától: Otthon – Szakszervezetek Művelődési Háza, a Duna Táncműhely vendégjátéka


Május 8., kedd, 9.30 és 11 órától: Hapci király birodalma – Iparosotthon, Iciri Piciri bérlet


Május 9., szerda, 9.30 és 11 órától: Hapci király birodalma – Iparosotthon, Iciri Piciri bérlet


Május 9., szerda, 10.30 órától: A dzsungel könyve – Északi Színház, Bánhidi László bérlet


Május 10., csütörtök, 9.30 és 11 órától: Hapci király birodalma – Iparosotthon, Iciri Piciri bérlet


Május 11., péntek, 10:30 órától: A dzsungel könyve – Északi Színház, Kisfalussy Bálint bérlet


Május 12., szombat, 11 órától: Hapci király birodalma – Iparosotthon, bérletszünet


Május 13., vasárnap, 18 órától: Biloxi blues – Tasnádi Kulturális Központ, Nóti Károly bérlet

 

 

Koncert


Május 10-én, csütörtökön este 18.30-tól újabb csodálatos szimfonikus hangversenyre várják az érdeklődőket a Dinu Lipatti Filharmóniába. Ezúttal különleges az alkalom is, hiszen az Európa-nap előtt tisztelegnek a koncerttel.


A karmester ezúttal Andrei Gocan, a szólista pedig hegedűn Vlad Raceu. Műsoron szerepel Antonin Dvorak: d-moll VII. szimfónia op. 70; Serghei Prokofiev: g-moll hegedűverseny no. 2 op. 63


A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű "Schuman-nyilatkozat" évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.


Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.


Szeretettel várják az érdeklődőket!

 

 

Kiállítás 


Fabricat in Satu Mare


A Német-Román Gazdasági Egyesület (DRW) és a Kisiparosok Kamarája immár hetedik alkalommal szervezi meg a Szatmáron Készült néven ismertté vált termék- és piacmustrát.

Bár a szervezők ragaszkodnak a gyökerekhez, ebben az évben mégis egy újítással készültek: idén a háromnapos eseményt három központi téma köré építik fel. A programsorozat fő vezérfonala a víz, a turizmus és a szatmári élelmiszeripari termékek. Ennek mentén szeretnék a helyi gyógyfürdőzést és a tradicionális gasztronómiát, valamint a megye borászatait népszerűsíteni felhívva a figyelmet Szatmár megye természeti és kulturális szépségeire.
 

Az expo tehát kiváló lehetőséget nyújt mindazon nonprofit szervezeteknek, egyesületeknek, cégeknek, akik hasonló tevékenységi körökben mozognak, hogy megismertessék termékeiket a helyi nagyközönséggel is.
 

A kiállítás május 11-én, 14 órakor nyitja meg kapuit az egykori Interex bevásárlóközpont helyén, ekkor kerül sor a hivatalos megnyitóra is. 16 órától egy szakmai vitát tartanak, melyen a különféle cégek képviselői azokat a jogi akadályokat beszélhetik át, melyekkel folyamatosan szembe kell nézniük.
 

Szombaton 11-től egy szimpózium veszi kezdetét, mely során az Apaserv képviselői a víz fontosságáról értekeznek majd. 12-től a kiállítókat mutatják be, 14 órától pedig egy workshop kezdődik. 16 órától folklórelőadást láthatnak mindazok, akik kilátogatnak a helyszínre. A vasárnapot 11-től egy családi verseny indítja, majd 13 órától a mozgásé a főszerep, ugyanis sportbemutatók kezdődnek. 16 órakor kihirdetik a családi verseny nyertesét, fél órával később pedig egy divatbemutatón csodálhatják meg a jelenlevők a legújabb kreációkat.. A napot a Cantellion zenekar fellépése zárja majd. Az eseményről további részleteket az expo facebook oldalán lehet találni.

 

Kulturális, hagyományőrző program


Citeratalálkozó a Lépésházban
 

Újabb hagyományőrző programmal készül a Borókagyökér Egyesület. Május 12-én, szombaton délután 16.00 órától várják az érdeklődőket az első ízben megszervezett Borókás Citeratalálkozóra.


Mindenféle korosztályból érkeznek majd zenészek és vendégek, az egészen fiataloktól az egészen idősekig, hiszen a találkozónak a mulatáson kívül egy másik rendeltetése is van: megismertetni, de főleg megszerettetni a fiatalokkal ezt a régi, hagyományokkal rendelkező hangszert és zenei hangzásvilágot.


Szejke Judit, az egyesület szíve-lelke elmondta, szeretnék, ha legalább 100 citera szólna egyszerre a Lépésházban. Már belegondolni is izgalmas, milyen erővel szólalna meg ennyi hangszer  egyszerre, összekovácsolva a különböző területekről érkezett embereket.


A fellépők palettája nagyon színes és sokrétú, Erdély-szerte több településről jelezték részvételi szándékukat a találkozón, köztük természetesen Szatmár megyéből is. Zenél majd a szilágysomlyói Szerederinda citerazenekar, a mikolai Rákóczi Ferenc Hagyományőrző Egyesület, a Pusztadaróczi Hagyományőző Egyesület Vadrózsák nevű citerazenekara, a székelyszentmihályi citerazenekar és a dobrai Orgonác citerazenekar. Fellép a sárándi férfikórus is, akik már nem ismeretlenek a Borókához visszatérő vendégek számára. Citerabemutatót tart majd Sándor Asztalán, sárándi citerakészítő. A hangulat- és műsorfelelős a szatmári közönség körében szintén ismert Gyönyörű Zsigmond lesz.


A mulatság csak ez után kezdődik igazán, este 19.00 órától ugyanis vándortáncházzá alakul a Lépésház, a talpalávalót a sárándi Szeredás népzenei együttes hozza. Mindenkit szeretettel várnak! 


Az esemény támogatói Magyarország Kormánya, az RMDSZ, a Communitas Alapítvány, a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: